مدیتیشن جاپا 1یا ذکر گویی چیست ؟
جاپا به گوش فرادادن به ذکر در سکوت گفته میشود.
تمرین جاپا ساده، آسان و لذتبخش است.
فقط توجه خود را به صورت پیوسته بر روی صوت مقدس ذکر معطوف کنید؛ گویی به یک موسیقی زیبا گوش میدهید.
با همان احساساتی که والدین با نوزادانشان ارتباط برقرار میکنند، با ذکر ارتباط برقرار کنید.
چنانچه ذکری مورد علاقۀ شما باشد، با عشق آن را بیان کنید.
به یاد داشته باشید: تمام قدرتها در قلمرو نامحسوس است.
شما همان چیزی میشوید که به آن میاندیشید، و به ازای هر کنش، واکنشی خواهد بود.
بنابراین، هر زمانی هر چند کوتاه که فرصت داشتید، در سکوت به تکرار یک ذکر یا مانترا بپردازید.
شما همیشه این انتخاب را دارید که توجهتان را بر روی چه مسئلهای متمرکز کنید.
در هر شرایطی، آنچه را که باید انجام شود، در زمانی که باید انجام شود به سادگی انجام دهید، آن زمان است که میبینید نیروی ذخیره شدۀ مانترا (ذکر) در زمانی که بیشترین نیاز را به آن دارید به شکل عشق، شجاعت و قدرت به کمک شما میآید.
نکتۀ متناقض با این ادعا که باید آن را مد نظر قرار دهید این است که بهرغم آنچه در اینجا گفته شد، نباید انتظار نتیجۀ خاصی را از تمرینات جاپای خود داشته باشید.
پروردگار یکتا بهعنوان قادر مطلق واقف به همۀ امور و همیشه حاضر، مشتاقانه دقیقاً همان چیزی را که شما نیاز دارید فراهم میکند. به شرطی که بتوانید به سادگی بپذیرید که شما بخشی جداناپذیر از یک خرد منعم و واحد هستید و آمادهاید که مشتاقانه وظیفۀ خود را در هستی به انجام برسانید.
زمان و مکان تمرین جاپا
با تمامی وجود، با ذکر خود انس بگیرید. هنگامیکه شما ذکری را انتخاب میکنید، آن ذکر باید اندیشهای پیشفرض، همراه همیشگی و موسیقی زندگی شما شود.
هرگاه بنا نیست که کاری خاص یا وظیفهای را انجام دهید، به مانترا گوش کنید. با عشق توجه خود را بر طنین صوت مقدس ذکر معطوف کنید درست مثل آنکه موج رادیو را برای گوش دادن به آهنگ مورد علاقۀ خود تنظیم میکنید.
صبحها که از خواب بیدار میشوید روز خود را با گوش فرادادن به ذکر خود آغاز کنید، به هنگام خواب نیز به صوت مقدس ذکر گوش فرا دهید.
درواقع، اگر شما به هنگام خواب رفتن به صوت مقدس ذکر گوش فرادهید، آن ذکر در تمام طول شب تکرار میشود و سلامتی و قدرت را برای ضمیرناخودآگاه شما به ارمغان میآورد.
در زمان آمادهسازی یا صرف غذا، در سکوت به ذکر خود گوش فرادهید. در زمان بیماری، به ارتعاش شفابخش ذکر گوش فرادهید. زمانیکه در مطب دکتر به انتظار نشستهاید، و نیز پشت چراغ قرمز، به ذکر خود گوش فرادهید. زمانی که موضوعی شما را عصبانی میکند، عصبانیت خود را مشاهده و آن را با مانترا جایگزین کنید.
هر چه بیشتر به ذکر گوش فرادهید، بیشتر از آن سود میبرید.
فرض کنید در پایان یک روز کاری با عجله به منزل برمیگردید، دیرتان شده و باید شیر بخرید. به یک فروشگاه بزرگ محلی میروید و بعد از برداشتن شیر برای حساب کردن به محل صندوق میروید و فردی را در صف، جلوی خود میبینید که سی قلم جنس در سبد خرید خود دارد و این در حالی است که در آنجا تابلویی نصب شده که نشان میدهدکه این صندوق تنها برای مشتریانی است که ده قلم جنس یا کمتر برداشتهاند. با همۀ خستگیتان، تنها با عشق خشم خود را رها کنید و با ذکر، خود را به آرامش برسانید.
زمانی که نیاز به توجه و تمرکز طولانی مدت دارید :
از آنجایی که شما نیاز ندارید که توجه خود را به مدت طولانی بر روی کاری متمرکز کنید، هر زمانی برای گوش دادن به ذکر برای شما مناسب خواهد بود. انتظار برای فرارسیدن یک موقعیت خاص، نه یک ضرورت است و نه توصیه میشود. فقط کافی است که هر زمانی که در طول روز به آن فکر میکنید، توجه خود را بر روی آن معطوف کنید و به صوت مقدس ذکر گوش فرادهید. سپس در مواجهه با ترس، خشم یا خواستۀ خودخواهانه، ذکر در آگاهی شما همراه با شجاعت، سخاوتمندی و قدرتی که نیاز دارید، وارد خواهد شد.
پیادهروی همراه با ذکر
یک پیادهروی سریع، با آرامش و بیست دقیقهای به همراه ذکری که در آگاهی شما طنینانداز میشود یکی از سلامتبخشترین و ملایمترین تمریناتی است که میتوانید انجام دهید.
چه احساس کنید در نقطۀ اوج ایستادهاید، چه احساس کنید بهطور کامل در استرس روزانه غرق شدهاید، در هر حال دستگاه پخش خود را در خانه بگذارید و به پیادهروی همراه با ذکر بروید. همانطور که افکار، تمایلات یا عواطف توجه شما را برمیانگیزند، با عشق از آنها استقبال و آنها را نظاره کنید و به آنها احترام بگذارید. سپس خودخواسته آنها را به همان مبدائی که از آنجا آمدهاند بازگردانید.
این تمرین اثرات شگفتانگیزی همچون تجدیدحیات، آرامشبخشی و تمرکز به همراه دارد. سعی کنید پیادهروی همراه با ذکر را بهعنوان جزئی از برنامۀ منظم خود در صبح و عصر بگنجانید.
در پایان متذکر میشویم جاپا یا تکرار ذکر مختص اسلام و یا مکتب خاص دیگری نیست، بلکه تمام ادیان و مکاتب ابراهیمی، برای ارتباط برقرار کردن با خدا و نزدیک کردن قلب و روح پیروان خود با خالق، روشی از ذکر گفتن را ابداع کردهاند.
مراقبه جاپا در دین اسلام ، یهودیت ، مسیحیت ، بوداییت و هندو :
مسلمانان در پیروی از دستورات دینی به پروردگار خود با تمام قلب، روح و توان خود عشق میورزند. هر مذهبی یک شیوهای را برای یادآوری حقیقت الهی میآموزد.
در یهودیت، دستنوشتههای مزوزا را در چارچوب ورودی ساختمان نصب میکردند تا افرادی که داخل یا خارج میشدند، خداوند یگانه را به یاد آورند.
کاتولیکها از دانههای تسبیح برای انجام دعای بیوقفه استفاده میکنند.
مالا برای هندوها و بوداییها و دانههای تسبیح برای مسلمانان همگی به منظور یادآوری نام خدا به طور مستمر، استفاده میشود.
تئوری مراقبــه جاپا (Japa)
در تئوری مربوط به مراقبه جاپا آمده است :
“فرد با تفکر مداوم در مورد مانترا، در مقابل چرخش تولدها ومرگها محافظت میشود و از آنها رهايي میيابد.
مانترا را به اين دليل چنين مینامند که در نتيجه روندی ذهنی حاصل میشود.
ريشه “مان” (man) در کلمه مانترا از هجای اول کلمهای می آيد که به معنی “فکر کردن” است و “ترا” (tra) به معنی “محافظت کردن يا رهانيدن” از جهان حسی است.
مانترا نيروی خلاق توليد میکند و موجب سعادت ابدی میشود. وقتی مانترا به طور مداوم تکرار شود آگاهی بيدار میشود.” د- سوامی شيواناندا
صفحات مراقبه های بیشتر :
مراقبه و مدیتیشن جاپا فارسی با متد عطرصلح
- بیشتر بخوانید وب سایت دانش یوگا (ترجمه: مینا بختیاری، از کتاب: The Heart and Science of Yoga) ↩︎