مراقبه و مدیتیشن با نام و صفت الهی ارحم الراحمین ذکر روز سه شنبه

ارحم الراحمین

مراقبه و مدیتیشن با نام و صفت الهی ارحم الراحمین (به روش جاپا)

فایل صوتی توضیحات به همراه مراقبه و مدیتیشن با ذکر روز سه شنبه

ارحم الراحمین

بسم الله الرحمن الرحیم

ارحم الراحمین یعنی چه ؟

به نام خداوند، خالق خلاق

خداوند ارحم الراحمین است، این یعنی چه؟

صفت ارحم الراحمین خداوند همانطور که از کلمات اون پیداست یک عبارت به زبان عربی هستش، و از دیرباز این صفت پرمعنی رو به عنوان ذکر روز سه شنبه بیان کرده اند.

ذکر روز سه شنبه نمادی از رحمت بی پایان خداوند به تمام موجودات می باشد و چقدر زیباست که در این روز با این صفت الهی ارتباط برقرار نماییم. و البته که مطمئناً می شود در هر روز و هر لحظه با یاد این صفت خداوندِ قدرتمند، مهربان ترین مهربانان، و بخشنده ترین بخشندگان برای تمام موجودات عالم، متوجه این موضوع باشیم که همه چیز تحت اختیار و دستور، و مورد رحمت و بخشندگی اوست.

معنی صفت ارحم الراحمین :

اگر بخواهیم صفت ارحم الراحمین خداوند رو به زبان پارسی ترجمه و معنی کنیم، می تونیم با این معنی اون رو در ذهنمون مرور کنیم:  

مهربان ترین مهربانان، و یا بخشنده ترین بخشندگان

ذکر یا ارحم الراحمین :

در این مراقبه قصد داریم با بالاتر بردن آگاهی مان و آشنایی عمیق تر و معنی صحیح تر عبارت یا ارحم الراحمین به مراقبه و مدیتیشن بپردازیم.

امروز نیز ابتدا با بیان مثالی، در مورد یکی از بهترین و زیباترین صفت های خالق خود، شروع نموده و تعریفی کوتاه از آن صفت خواهیم داشت، سپس نظر عارف بزرگ غربی یعنی دکتر وین دایر فقید را درخصوص صفت مهربانی خداوند مروری خواهیم نمود تا نگاهی عمیق تر به عبارت مهربانی بی انتهای خداوند داشته و در انتها نیز پس از بیان روایتی از امام علی(ع) با موضوع میزان رحمت خداوند در تمام جهان و همچنین دعایی از امام سجاد(ع)، درخواست و دعای خود را بیان خواهیم نمود، و پس از آن با تکرار ذکر یا مانترای امروز به مراقبه و مدیتیشن نشسته، و سعی بر اتصالی قوی تر به آن صفت الهی خواهیم داشت.

پس شروع می کنیم :

توضیحات مختصر در خصوص صفت و ذکر ارحم الراحمین خداوند :

در توضیحات مربوط به مراقبه با ذکر معروف و پرمحتوای روز شنبه (ربّ العالمین) اشاره ای داشتیم به خلاصه ای از داستان آفرینش کیهان بیکران و در توضیحات مربوط به مراقبه با ذکر روز یکشنبه (ذوالجلال و الاکرام) نیز مختصراً به حجم و اندازه و فاصله غیر قابل درک اجرام مادی جهان خلقت اشاره ای کردیم و در مراقبه روز دوشنبه (قاضی الحاجات) نیز به صورت مختصر به تامین نمودن تمامی نیازهای موجودات توسط خداوند منان در تمام کیهان پرداختیم.

در خصوص ذکر روز سه شنبه :

خداوند ارحم الراحمین یا مهربان ترین مهربانان، و یا بخشنده ترین بخشندگان، است.

خوب بهتر است اینگونه شروع نماییم،

زمانی که ما از رحمت و مهربانی خداوند سخن می گوییم، نمی توانیم مثالی زمینی برای آن بیاوریم، و شاید گفتن این این مثال خوب باشد، و اینکه میگویند نزدیکترین مهر و محبت زمینی نزدیک به مهربانی خداوند ، محبت والدین یعنی پدر و خصوصاً مادر به فرزندشان است، که در همه حال با عشق و علاقه ی بی مثال خود نسبت به فرزندانشان، همیشه آماده اند از جان، مال، زمان و سلامتی خود برای فرزندان خود هزینه کنند، اما با این تفاوت که روزی می رسد، پدر و مادر، با دیدن کم مهری، یا هر گونه رفتاری که به طبع آنان خوش نمی آید و یا از دید آنان نادرست و بد به نظر می رسد، محبت های خود را با مِنَّت به فرزندان خود یادآوری کرده و به آنها گوشزد می کنند و حتی شاید با سخنی پشیمانی خود را از آن محبت ها اعلام نمایند.

مهربانی خداوند :

و اینکه ما اگر بخواهیم مهربانی های خداوند رو با پدر و مادر خود مقایسه کنیم که واقعا باید به فهم و درک خودمون شک کنیم،

اما یکی از زیباترین صفات خداوند، مهربانی و بخشندگی بی‌نظیر اوست، صفتی که نمایانگر لطف بی‌انتهای اوست.

خداوندِ قادری که با اراده و قدرت خود تمام جهان و کائنات را خلق کرده و تمام نیازهای آنها را بدون هیچ چشم داشت و توقعی به طور تمام و کمال تامین نموده، و هیچ توقعی نداشته، چون در واقع هیچ نیازی در او وجود ندارد.

جهانی که با تمام جزئیات و نظم حاکم بر آن توسط او خلق و تماماً از روی لطف و کرم و مهربانی خود به همه موجودات، اجازه لذت بردن از تجربه حضور در دنیای مادی را بخشیده است.

تجربه‌ای که برای هر یک از ما انسان‌ها فقط و فقط یک بار امکان‌پذیر است.

اشاره به مهربانی خداوند در کتاب های مقدس و آسمانی :

کتاب های آسمانی

طبق آیات کتاب مقدس و آسمانی قرآن، خداوند با نام رحمان تمام دنیا را خلق نموده و خدمت کردن به ما انسان‌ها را برای دیگر موجودات عبادت و بندگی آنها قرار داده است و این یعنی اینکه تمام کائنات و هستی برای خدمت رسانی به ما انسان‌ها آفریده شده اند و باز هم طبق آیات قرآن کریم، خداوند تمام آسمان‌ها و زمین و هر آنچه که در آن‌هاست مُسَخَّر یا در تسخیر انسان‌ها قرار داده است.

که البته در مراقبه های قبلی اشاره به این موضوع کرده بودیم و در ابتدای مطالب امروز هم به اینکه خداوند بدون هیچ چشم داشتی تمام نعمت‌های خود را برای خلق ارزانی داشته است اشاره داشتیم.

آیا صفت ارحم الراحمین در درون ما انسان ها وجود دارد :

و این یکی از صفاتی است که همانند دیگر صفات الهی در درون ما وجود دارد، اما به دلیل مشغله‌های زیادی که با بی توجهی به ماهیت الهی مون برای خودمون ایجاد کرده‌ایم، همیشه در حال خواستن‌های بیشتری برای زندگی خود هستیم و در واقع در حالت بده من بده من بده من نسبت به دنیا قرار گرفتیم و اگر خدماتی هم انجام می‌دهیم همیشه متوقع دریافت پاداش و یا مزد آن کار و خدمت هستیم، درست مثل همان مثال محبت پدر و مادر به فرزندان خود که به آن اشاره داشتیم.

دلیل وجود صفات الهی در درون هر یک از انسان ها :

اما اگر هر کدام از ما این نکته را در ذهن خود مرور کنیم که درون ما قسمتی از روح الهی قرار دارد و یکی از صفات درونی ما مهربان‌ترین مهربانان یا بخشنده‌ترین بخشندگان است، نه تنها در ازای خدماتی که به جهان هستی و دیگران ارائه می‌کنیم درخواست دریافت اجرت و مزد نمی کنیم، بلکه هیچگونه مِنَّتی هم، در هیچ زمانی از دوران زندگی و معاشرت با آنها بر سر آنها نخواهیم گذاشت، همانطور که خداوند و هستی او، با همه ما رفتار می‌کنند، مثلاً زمین با این همه خدماتی که در طول میلیون‌ها سال برای ما انسان‌ها به ارمغان آورده است، تاکنون از ما چه طلبی داشته است؟ در صورتی که همگی در خیلی از مواقع شاهد بی مهری انسان‌ها نسبت به این کره خاکی و وطن مهربان خود بوده‌ایم.

و نکته قابل توجه اینکه تمام هستی مانند زمین، خورشید و طبیعت همیشه در حال خدمت رسانی یک طرفه به ما بوده‌اند و خواهند بود، آنهم بدون داشتن کوچک‌ترین درخواست و توقع مزد.

نکته ای قابل تامل در خصوص فراوانی و ثروت :

و این نکته نیز قابل بیان است؛ که تمامِ هستی، زمانی که در حال خدمت رسانی و در واقع انجام رسالت و وظیفه الهی خود هستند، تمام نیازهای آنان توسط خودِ طبیعت به وفور و با فراوانی، و به طور طبیعی در اختیار آنها قرار می‌گیرد. مانند سوختی که خورشید در هر روز و هر لحظه برای روشن ماندن خود نیاز دارد، یا انرژی مورد نیاز برای گردش زمین به دور خود و خورشید که موجب پدید آمدن روز و شب و ماه و سال می شود.

در تمام کتاب های آسمانی، شرک ورزیدن به خداوند گناهی نابخشودنی عنوان شده است، اما چه خوب است این سوال هم از خود در مورد مهربانی خداوند بپرسیم که : مثلا کسانی که برای خالق یکتای خود شریکی در نظر دارند، و حتی کسانی که او را به خالق بودن، یگانگی و پروردگاری هم قبول ندارند، از کدام نعمت های خدا مانند اکسیژن، آب ، غذا، نور و گرمای خورشید، ثروت، خانه و … محروم مانده اند؟

اشاره به مهربانی یا صفت ارحم الراحمین خداوند از دید بزرگان در تاریخ :

دکتر وین دایر عارف فقید و آمریکایی نیز ویژگی مهربانی خداوند را در کتاب قدرت اراده (قدرت تصمیم) خود چنین تعریف می کند که: هر قدرتی که بنا بر ماهیت ذاتی خود خلاق باشد و انرژی را به ماده تبدیل کند باید قدرتِ مهربانی باشد. اگر خداوند یا همان قدرت اراده که بخشاینده و رحمان است، اساساً نامهربان، بدسرشت یا بدخواه بود، کارِ خلاقیت ناممکن می شد و درست در لحظه ای که نیروی نامهربان به ماده تبدیل می شد، روح هستی بخش به طور کامل نابود می شد. در حالی که قدرت اراده مهربان است. نیروی مهربان می خواهد آنچه را که خلق می کند شکوفا شود، رشد کند و موفق باشد.

او در ادامه چنین می گوید که: از نظر من وجود ما حاکی از مهربانیِ قدرتِ اراده یا همان خداوند است.

اشاره به مهربانی خداوند از دید امام علی(ع) و امام سجاد(ع) :

موضوع امروز را با برداشتی از روایتی از امام علی(ع) به پایان می بریم که فرموده اند: هر مهربانی و رحمتی که از سوی هر کسی در تمام عالم می بینیم، چه از طرف انسان ها به هم ، چه از طبیعت و کائنات به انسان ها، چه عشق و محبت تمام مادران و یا هر گونه محبت دیگری ، فقط یک درصد از رحمت خداوند است که در همه جا گسترده شده و نودونه درصد رحمت باقی مانده را پس از ورود به بُعد روحانی و جهان ابدی تجربه خواهیم نمود.

همچنین در دعای پیشوای چهارم شیعیان امام سجاد(ع) در روز سه شنبه این چنین آمده است که:

خدا رحمتش بسیار و مهربانی اش همیشگی است که ستایش برازنده اوست.


و اینکه ، تمام این مهربانی های قابل فهم و درک ما کجا و رحمت بی پایان خداوند کجا؟


درخواست و دعا به درگاه خداوند ارحم الراحمین :

حال در این روز این چنین او را یاد خواهیم کرد که:

پروردگارا ! ، ای خالق خلاق و مهربان من، مرا از امروز بیش از پیش در رحمت وسیع و گسترده خودت، غَرق فرما.

پروردگارا ! ، ای مهربان ترین مهربانان، مرا به وسیله ای برای ارائه رحمت و مهربانیت بر تمام خلق، تبدیل فرما.

پروردگارا ! ، ای سراسر لطف و ای بخشاینده، مرا در هر لحظه، در محیطی که در آن مهربانی کردن در حال انجام باشد قرار داده و آثار آن را بر من ارزانی فرما.

پروردگارا ! ، ای مهرورز ترین مهرورزان، مرا از هر گونه خطا و بدی، و از اثرات آنها دور و محفوظ فرما.

ذکر ارحم الراحمین ، معادل و معنی آن به زبان پارسی:

یا ارحم الراحمین       ، ای مهربانترین مهربانان      ، ای بخشنده ترین بخشندگان

پایان

ارحم الراحمین


لینک صفحه مراقبه های بیشتر :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − هشت =

محتوای این صفحه